Geld besparen met een duurzame woning

Je woning verduurzamen is goed voor de planeet en voor je portemonnee. Je kunt het groots aanpakken; zonnepanelen plaatsen of beter isoleren. Maar ook kleine aanpassingen maken al een wereld van verschil. Bovendien zijn kleine veranderingen snel geregeld en hoef je er niet eerst maanden of misschien jaren voor te sparen. Met onderstaande tips verduurzaam jij je woning makkelijk zonder grote investering.

Tip 1: Kies refurbished i.p.v. nieuw

Door vaker te kiezen voor refurbished producten doe je niet alleen je bankrekening een groot plezier, maar ook het milieu. Refurbished producten niet gloednieuw. Daarom betaal je er een stuk minder voor. Refurbished producten raken steeds meer ‘in’, want meer mensen en bedrijven zien de noodzaak van minder afval en duurzaam leven. Daarom kun je tegenwoordig refurbished laptops, vaatwassers, banken en nog veel meer kopen. Veel refurbished producten zoals wasmachines, drogers en koelkasten kun je ook huren. Witgoed verhuur is extra duurzaam en al helemaal als je kiest voor een refurbished apparaat. Is refurbished niet gewoon tweedehands? Nee. Het zijn gebruikte spullen, van hooguit een paar jaar oud, die door experts volledig zijn nagekeken, schoongemaakt en indien nodig gerepareerd. Eigenlijk zo goed als nieuw dus. Er is geen nieuw productieproces nodig en daardoor ontstaat er minder afval. Met refurbished haal je hoge kwaliteit in huis voor een lage prijs. Een slimme keuze!

Tip 2: Haal een energieverbruiksmanager

Met een energieverbruiksmanager krijg je snel inzicht in het energieverbruik in jouw woning. Benieuwd hoeveel je verbruikt en waar je kunt besparen? Je check het makkelijk op je smartphone in de bijbehorende app. Zo weet jij altijd, real time, hoeveel energie je verbruikt. Op basis hiervan kun je bepalen welke duurzame verbetering je als eerste oppakt. Bedenk voor jezelf de kosten en de baten. Niet alles hoeft in 1x. Stap voor stap is goed. Het moet wel leuk, betaalbaar en overzichtelijk blijven natuurlijk!

Tip 3: Koop een tijdje niks

Hoe simpel kan het zijn!? In een duurzame woning draait het om bewust leven, minder kopen. Vraag je bij iedere aankoop af “heb ik dit echt nodig?” Het antwoord zal vaker ‘nee’ dan ‘ja’ zijn. Let maar op. Ontdek eerst eens wat je allemaal in huis hebt. Meestal heb je meer dan je denkt. Check de voorraadkast of je kledingkast. Daag jezelf uit en stel een haalbaar doel. Bijvoorbeeld: “Ik haal de komende maand alleen nog maar verse producten als aanvulling op het voedsel in de voorraadkast.” Of: “Ik koop 3 maanden geen nieuwe kleding.” Zet het geld dat je hierdoor bespaart opzij. Heb je toch aan het eind van het jaar toch een leuke 13de maand. Of extra vakantiegeld.

Tip 4: Vervang je douchekop

Tijdens een douchebeurt van 5 tot 10 minuten verbruik je zo’n 30 tot 60 liter water. Heb je een regendouchekop? Dan gaat dit al snel richting de 75 tot 150 liter water. Dat kan beter. Kies ervoor om kort(er) te douchen. Zet een timer op je smartphone van maximaal 5 minuten. Of vervang de douchekop met een waterbesparend exemplaar. Zo douche je comfortabel terwijl je tot wel 50% water bespaart. Een waterbesparende douchekop kun je kopen bij bouwmarkten. Let goed op de verpakking. Want veel douchekoppen zeggen waterbesparend te zijn, terwijl dit niet zo is. Een echte waterbesparende douchekop gebruikt 4,3 tot 6,9 liter water per minuut.

Tip 5: Koop of huur energiezuinige apparaten

In een duurzame woning horen energiezuinige elektrische apparaten. Zorg dat de wasmachine, koelkast, vaatwasser etc. minimaal energielabel A++ (oud energielabel) of B/C (nieuw energielabel per 1 maart 2021) hebben. Deze apparaten verbruiken het minst. We willen je niet meteen op kosten jagen, maar het is wel slim om als een apparaat kapotgaat, deze te vervangen met een duurzaam exemplaar. Zo maak je je woning een stuk milieuvriendelijker en bespaar je geld. Maar hoe zuiniger in gebruik, hoe duurder het apparaat vaak is. Komt het financieel even niet uit om een nieuwe wasmachine, koelkast of vaatwasser te kopen? Huur een duurzaam apparaat bij BlueMovement. Slim en voordelig, want je hebt geen hoge aanschafkosten en je kunt snel duurzaam wassen, koelen of afwassen.