Hoe financier ik een woning?

Wanneer u van plan bent om een woning aan te schaffen, moet u veel zaken goed op een rijtje hebben. Natuurlijk het type huis en de inrichting hiervan, maar het allerbelangrijkste is misschien wel de financiering van de woning. Dit is namelijk zeer lastig omdat het over zo’n enorm groot bedrag gaat wat vrijwel niemand in één keer op kan hoesten. Daarom worden er vaak hypotheken of (persoonlijke) leningen aangevraagd.

Hoogte van een lening

De hoogte van een lening of hypotheek wordt tegenwoordig een stuk anders bepaald dan voorheen. Eerst werden alle overige kosten ook bij een hypotheek gedaan, omdat de rente hier over het algemeen wat lager is. Zo kwamen de verbouw, notaris kosten, makelaarskosten of eventuele kadasterkosten erbij. Het is tegenwoordig niet meer mogelijk om dit in z’n geheel te realiseren, want de lening is maximaal 103% van het aankoopbedrag, of de taxatiewaarde van de taxateur.
Bij een verbouwing is het dus verstandig om allereerst te kijken in uw eigen netwerk. Dit is financieel het meest voordelig en zo kunt u bij de bank zeggen dat u geen lening heeft. De bank kijkt namelijk naar een persoonlijke lening, uw inkomen en maandelijkse lasten. Op basis hiervan zullen zij u een maximale hypotheek verstrekken.

Starterslening

Heeft u een woning op het oog, maar is uw hypotheek niet hoog genoeg? Dan kunt u gebruik maken van een starterslening. Dit is een lening die bovenop uw hypotheek wordt afgesloten. De lening zal het verschil overbruggen van de aanschafwaarde van de woning en alle bijkomende kosten zoals een verbouwing of makelaarskosten.
Heeft u geen idee wat u precies moet doen? Dan is het verstandig om een bezoek te brengen aan (meerdere) makelaars. Zij kunnen voor u een persoonlijk beeld schetsen en hierbij een passende hypotheek. Dan weet u precies waar u aan toe bent.