Tips voor het afsluiten van een onderhoudscontract voor de bedrijfstuin

Bij veel bedrijven is het belang van een groene werkomgeving inmiddels doorgedrongen. Zo levert een groene werkomgeving minder werkstress op, betere concentratie en minder ziekteverzuim. Maar als ondernemer wil je met name bezig zijn met het uitbouwen van je bedrijf. Er wordt dan ook vaak gekozen voor het uitbesteden van het onderhoud aan de bedrijfstuin. Maar wat zijn belangrijke aandachtspunten waarop je moet letten als je een onderhoudscontract voor zakelijk tuinonderhoud gaat afsluiten? Die vraag gaan we in dit blogartikel voor je beantwoorden.

Het werkgebied van het hoveniersbedrijf

Wellicht is het niet het eerste punt waaraan je denkt als je een onderhoudscontract voor zakelijk tuinonderhoud gaat afsluiten. Toch is het werkgebied van het hoveniersbedrijf waarmee je in zee gaat van groot belang.

Een groot werkgebied betekent namelijk automatisch hogere reiskosten die vrijwel zeker aan de eindklant, dus aan jou, worden doorberekend. Kies daarom voor een bedrijf dat dichtbij is gevestigd, om op die manier de reiskosten (soms ook in de kostenpost ‘voorrijkosten’ verwerkt) laag te houden.

De werkwijze van de hoveniers

Omdat duurzaam ondernemen vandaag de dag voor vrijwel ieder bedrijf van groot belang is, is het goed om te vragen hoe de hoveniers te werk gaan. Vraag welke maatregelen ze hebben genomen om hun werkwijze zo milieuvriendelijk mogelijk te maken.

Om je een idee te geven: milieuvriendelijk werken begint al bij de bussen waarin de hoveniers rijden. Zijn dat zuinige bussen, of misschien zelfs wel elektrische bussen? En welke technieken gebruiken ze om het werk uit te voeren? Bestrijden ze onkruid bijvoorbeeld met vuur of gebruiken ze een minder vervuilende methode door het onkruid met kokend water te bestrijden?

Je ziet door een aantal simpele vraag te stellen, krijg je al snel een beeld of het bedrijf milieuvriendelijk werken hoog in het vaandel staan of dat ze op dat gebied de kantjes ervan aflopen en je beter voor een andere partij kunt kiezen.

Stel vragen over de werkhouding

Dit is een zeer belangrijk punt, omdat je als ondernemer mag verwachten dat het hoveniersbedrijf dat de bedrijfstuin onderhoud proactief voorstelen doet met betrekking tot het onderhoud. Anders gezegd: Het is belangrijk dat ze met je meedenken.

Voorbeelden

Een simpel voorbeeld hiervan is dat wanneer beplanting snel groeit en het hoveniersbedrijf daardoor regelmatig extra onderhoud moeten uitvoeren om het groen mooi te houden. Hoveniers met een proactieve werkhouding begrijpen dat je niet steeds op extra onderhoudskosten zit te wachten en stellen in zo geval bijvoorbeeld voor om de snelgroeiende beplanting te vervangen voor een minder snelgroeiende variant.

Nog een voorbeeld: hoe proactief zijn ze met betrekking tot de onderhoudswerkzaamheden aan het tuininterieur? Denk hierbij aan de picknickbankjes waarop medewerkers in de zomermaanden kunnen lunchen. Zorgt het hoveniersbedrijf ervoor dat de bankjes in het voorjaar schoon worden gemaakt en indien nodig opnieuw gelakt, zodat ze bij de eerste warme dagen direct bruikbaar zijn voor je medewerkers?

Kortom, stel diverse vragen over de werkhouding van de hovenier en geeft daarbij ook aan welke afspraak je wilt maken rondom eventuele bijkomende kosten. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat ze altijd voorstellen mogen doen, maar daarbij een kostenplaatje meegeven, zodat je altijd van tevoren weet waar je aan toe bent en je kunt beslissen of je wel of niet akkoord gaat met het voorstel.

Aanleg bedrijfstuin en tuinonderhoud combineren

Wanneer je nog geen bedrijfstuin hebt, is het verstandig om de aanleg van de bedrijfstuin te combineren met het afsluiten van een onderhoudscontract. Hoveniersbedrijven weten immers goed hoeveel tijd ze aan het onderhoud kwijt zijn, omdat ze de tuin zelf hebben aangelegd. Bovendien is de aanleg van een bedrijfstuin doorgaans een grote investering. Daardoor zijn hoveniersbedrijven vaak bereid om het onderhoudscontract iets goedkoper af te sluiten als ze de tuin mogen aanleggen.

Wil je meer weten over het proces van de aanleg van een bedrijfstuin, dus hoe hoveniersbedrijven dit doorgaans aanpakken om tot het gewenste resultaat te komen? Bezoek dan deze webpagina over bedrijfstuinen: https://www.aardoomhoveniers.nl/dienst/bedrijfstuin/. Hier staan de stappen duidelijk uitgelegd.

Deel jouw tip met ons!

Tot zover onze tips. Heb je nu zelf nog een goede tip die we niet besproken hebben? Mail ons hem dan. Zo maken we deze blogpost samen steeds beter en kunnen andere ondernemers er ook van profiteren.