Bochten zagen met een decoupeerzaag

Je bent bezig met het bouwen van een zeepkist, maar nu komt het moment dat je een stuur moet uitzagen. Dit gaat helaas niet met een cirkelzaag, afkortzaag of zaagtafel. Nee, je zult hiervoor gebruik moeten maken van een decoupeerzaagmachine. Ook moeten er uitsparingen gemaakt worden in het wiel, zodat deze niet te zwaar is en nog beter oogt. Dan is het nu tijd om te beginnen, maar hoe pak je dat eigenlijk aan? In deze blog vertellen we je in vier stappen hoe je het beste een decoupeerzaag kunt gebruiken om bochten te zagen. Laten we eens beginnen met de eerste stap.

Stap 1: zaagblad kiezen

Allereerst is het belangrijk om het juiste zaagblad te kiezen. Er zijn veel verschillende zaagjes voor materialen zoals metaal, aluminium, hout, keramische tegels of plastic. In dit geval maken we gebruik van een houtzaagje, omdat het stuur van hout wordt gemaakt. Ook kun je kiezen uit zaagjes voor hard hout, planken, platen of verlijmd hout. Zelfs daar is weer een keuze in te maken.

Stap 2: teken de snijlijn

Allereerst moet je de snijlijn tekenen, zodat je precies weet wat er moet worden gezaagd. Hiervoor kun je het beste een passer, liniaal en potlood gebruiken. Om uitsparingen weg te zagen is het belangrijk om allereerst een gat te boren. Dit gat is nodig om je decoupeerzaagje in te plaatsen als beginpunt. Ook is het handig om even alles in te kleuren wat uiteindelijk afval is en niet behoort tot het werkstuk. Dit voorkomt vergissingen en het zagen in delen die eigenlijk wel behoren tot het werkstuk.

Stap 3: kleine bochten zagen

Misschien moet je wel hele kleine bochten zagen. Dan kun je gebruik maken van een gatenboor. Mocht het gat toch iets groter worden dan kun je met voldoende ruimte de rest doen met een decoupeerzaagmachine. Als het echt te krap wordt is het handig om de pendelfunctie aan te zetten. Deze geeft de mogelijkheid om een nog scherpere bocht te maken.

Stap 4: juiste zaag geleiding

Om precieze en goede bochten te zagen is de juiste geleiding van de zaag heel belangrijk. Hoe meer je hand boven het zaagblad ligt, hoe eenvoudiger en preciezer rechte stukken kunnen worden gezaagd. Ideaal om uiteindelijk een perfecte zaaglijn te maken!