Schuurbanden voor elk materiaal

Schuurbanden zijn net zoals schuurpapier een hulpmiddel om te kunnen schuren. Wel kun je bijvoorbeeld bij normaal schuurpapier schuren zonder dat er een schuurmachine aan te pas komt. Bij een schuurband gaat dat toch net wat anders. Hiervoor heb je in bijna alle gevallen een (stationaire)bandschuurmachine nodig. Daarnaast is het vaak eenvoudiger om geschikt schuurpapier te kopen, dan een geschikte schuurband. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende soorten schuurbanden en dan spreken we nog niet eens over de korrelgrootte. Vaak heeft dit te maken met de verschillende merken, welke schuurbanden op de markt hebben gebracht. De meeste merken hanteren hun eigen afmetingen en dat betekent dus meerdere soorten bandschuurpapier. Hieronder zal je meer te weten komen over drie soorten bandschuurpapier.

Bandschuurpapier hout

Het meest bekende materiaal om te schuren is hout. Bijna elke klusser heeft ooit weleens geschuurd en misschien ook wel met een schuurbandmachine. Vaak is dit bij het schuren van kozijnen en dat zijn nou niet echt plekken voor een bandschuurmachine, maar bij grote projecten kan een bandschuurmachine de ideale oplossing zijn. Deze schuurbanden maken namelijk gebruik van veel verschillende korrels. Denk aan aluminiumoxide die vaak een bruinere kleur hebben. De korrels worden vastgezet met een speciaal harstype die tegen een hoge flexibiliteit kan.

Bandschuurpapier RVS

Je verwacht het niet maar zelfs RVS (roestvrijstaal) kun je schuren. Je kent RVS vast wel, geen makkelijk metaal voor bewerking. Je hebt dus nog hardere materialen nodig om dit materiaal te kunnen schuren. Daarom zijn deze schuurbanden om RVS te schuren voorzien van ‘zirkoonoxide’ korrels. Geschikt om (roestvrij)staal te schuren. De schuurbanden hebben vaak een blauwe uitstraling waaraan je ze kunt herkennen.

Bandschuurpapier kunststof

Bij het schuren van kunststof wordt net als bij het schuren van RVS onder andere gebruik gemaakt van zirkoonoxide korrels, maar ook van keramische Al. Oxide korrels. Bij deze zeer exotische korrelnamen komen ook weer een heleboel kleuren naar voren. Te omschrijven als een lichtgroene en blauwe kleur. Naast kunststof heb je ook nog schuurpapier voor: glas, beton en steen.