Waarom zou ik mijn dak isoleren?

Het isoleren van huizen, ruimtes en gebouwen wordt in Nederland veel gedaan. Het wordt ook veel aangemoedigd door instanties en overheden omdat het een zeer positief effect heeft op het milieu wanneer er meer huizen geïsoleerd zijn. Er zijn verschillende delen van een ruimte die geïsoleerd kunnen worden. Denk aan vloerisolatie, muurisolatie en natuurlijk de dakisolatie. De laatstgenoemde heeft vaak voor de eigenaar van de woning of van de ruimte het positiefste effect omdat er op dit deel veel bespaard kan worden.

Wat het is

Misschien weet je wel dat warmte van nature altijd opstijgt. Hierdoor is het isoleren van daken ook zo effectief. Een geïsoleerd dak houdt de warmte binnen in plaats van deze naar buiten te laten. Hierdoor is het huis op een betere temperatuur en kan je veel geld besparen op de energierekening. De isolatie kan gebeuren op verschillende plaatsen in het dak. Zo kan je er voor kiezen om de binnenkant of de buitenkant van het dak te isoleren, of om de zoldervloer te isoleren.

Welk materiaal gebruiken

Er kan verschillend materiaal worden gebruikt. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen heeft waardoor het handig kan zijn om gebruik te maken van het advies van professionals. Geschikt materiaal moet een goed isolatievermogen hebben, daarnaast kan materiaal ook nog geluiddempend zijn. De meest gebruikte materialen voor dakisolatie zijn: EPS, PUR Schuim, PIR Platen en Glaswol.

Uitbesteden

Het uitbesteden van de dakisolatie is voor veel mensen de beste optie. Dit omdat het plaatsen van de isolatiematerialen en alle bijkomende werkzaamheden best veel ervaring eist. Wanneer je het uitbesteed, kan het ook nog eens zo zijn dat je van de overheid subsidie krijgt. Dit verschilt echter per gemeente. Bewezen is dat het de moeite loont om verschillende offertes op te vragen bij verschillende partijen omdat de verschillen in prijs groot kunnen zijn.