Wat is het verschil tussen poly- en monocristallijne zonnecellen.

Een polykristallijne zonnecel is gevormd door het samensmelten van verschillende brokken silicium. Deze cel is blauw, met verschillende tinten. Een monocristallijne cel is effen donkerblauw en bestaat uit één stuk (mono) dun gezaagd silicium.

Welke zonnecellen kan je het best kopen?

In zijn algemeenheid zeggen we dat polykristallijne zonnecellen beter functioneren bij diffuus licht, terwijl mono beter werkt bij fel zonlicht. Onderzoek bij proefopstellingen in Noord-Europa heeft over een heel jaar genomen nauwelijks een meetbaar verschil gevonden tussen poly en mono. In Nederland zal het rendement van beide zonnecellen vrijwel gelijk zijn.

Is een paneel van 180 watt piek slechter dan één van 250 watt piek?

Dat hangt af van de afmetingen van het paneel. Het gaat er uiteindelijk om hoeveel watt piek u per vierkante meter kunt installeren.

Wat is een nul-tolerantie van een zonnecel. Waarom is dat belangrijk?

Bij de productie van zonnecellen is het vrijwel onmogelijk op grote schaal cellen te produceren die ieder exact hetzelfde vermogen hebben. Het vermogen van panelen kan dan dus ook afwijken. Een paneel werd jaren geleden verkocht met 220 watt piekvermogen met een + en – tolerantie van 5 watt. Het paneel kon dus 215 tot 225 watt piekvermogen hebben. De beste panelen op de markt vandaag hebben alleen een +. Iemand koopt een paneel van 240 watt piek en is dan ook zeker dat dat paneel minimaal 240 watt piekvermogen heeft. Een afwijking zal alleen maar een + kunnen zijn.

Wat zijn hoog rendementspanelen?

Dat zijn zonnepanelen die per vierkante meter een relatief hoogvermogen hebben. De prijs van deze zonnecellen ligt beduidend hoger dan de standaard mono- en poly kristallijne panelen.

Wat is een omvormer?

Dit is het apparaat dat de gelijkstroom die uit de panelen komt, omzet in de wisselstroom van het elektriciteitsnet. De omvormer vormt het hart van de installatie.

Klopt het dat omvormers een beperkt levensuur hebben?

Ja, een goede omvormer functioneert tussen de tien en vijftien jaar. Tijdens de levensduur van de panelen (25 tot 30 jaar) zal een producent dus één keer de omvormer moeten laten vervangen.