Beslagen ramen en glas op maat

Veel mensen klagen over beslagem ramen in de ochtend of tegen de avond. Zowel in huis als in de auto is het zicht dan beperkt, wat tot frustraties of zelfs gevaarlijke situaties kan leiden. Als u dit wilt voorkomen, dan laat u glas op maat plaatsen in uw ramen en zorgt u ervoor dat dit niet meer hoeft voor te komen. Hoe deze ramen beslagen raken, leest u in dit artikel.

Beslagen ramen ’s ochtends zijn geen onbekend verschijnsel in het voor- en najaar. ‘Hoe kan dat nu? Ik heb toch dubbel glas of HR++ glas? Bij mijn oude ramen gebeurde dat niet! Isoleren mijn kunststof of aluminium kozijnen wel voldoende?’ Laat ons u geruststellen, het heeft in de meeste gevallen niets met de kwaliteit van de kozijnen of ruiten te maken. Integendeel, het ontstaan van condens is geen mankement. Het moderne isolatieglas is een strikte ‘warmtebarrière’. Het houdt de warmte van de woning binnen, waardoor de buitenste ruit koel blijft in de ochtend. Als ‘s morgens de vochtige buitenlucht afkoelt slaat de dauw neer op alle koude oppervlakken.

HR++ en driedubbel glas

HR++ glas of tripple glas zorgt voor een hoge warmte-isolatie van uw woning. En ook de hedendaagse kunststof en aluminium kozijnen dragen hier aan bij. Met hun holle kamers houden de kozijnen net als het isolatieglas de lucht vast. Dit zorgt voor optimale isolatie en daarmee realiseert u een enorme energiebesparing. Bovendien kan het binnenklimaat in huis behoorlijk verbeteren: in de winter wordt de kou en in de zomer de warmte buiten de deur gehouden. De temperatuur in huis wordt gelijkmatiger en dat is erg prettig en comfortabel wonen.

Condens tussen het glas

Condensvorming tussen de ruiten, dus in de spouw, mag natuurlijk niet voorkomen. Neemt u in dat geval direct contact op met uw leverancier. Vocht tussen de ramen is een indicatie dat het dubbele raam lek is. Het lek laat het edelgas tussen de glasplaten ontsnappen, waardoor het isolerende effect verloren gaat. Door uitzetten en afkoelen krijgt vochtige lucht vervolgens de kans zich tussen de glasplaten te nestelen. Bij afkoeling condenseert het vocht op de koudste kant. Dit is vooral zichtbaar in de winter. Als de condens zich maar op één kozijn voordoet, dan heeft u hoogstwaarschijnlijk een kozijn dat aan vervanging toe is.