CV installateur raadplegen: niet alleen bij storingen!

Een CV installateur is iemand die werkzaam is bij een installatiebedrijf. Hij zorgt voor de installatie van nieuwe verwarmingen en onderhoudt en repareert eventueel nieuwe installaties. Een CV installateur kan ook gas- en tapwaterinstallaties aanleggen en gasgestookte verwarmingstoestellen onderhouden. Uiteraard kun je bij een installatiebedrijf terecht als je te kampen hebt met een storing van de centrale verwarming, maar om dit soort problemen te voorkomen is het niet onverstandig om bijvoorbeeld eens in het jaar eens een CV installateur inschakelen. Hieronder lees je nog meer redenen om regelmatig naar je centrale verwarming te laten kijken.

CV installateur voor onderhoud

Uit onderzoek is gebleken dat verreweg de meeste problemen met de centrale verwarming het gevolg zijn van weinig of zelfs helemaal geen CV onderhoud in de laatste jaren. Elke dag worden er weer verwarmingstoestellen afgeschreven die hun levensduur hadden kunnen verlengen met regelmatig onderhoud. Maar als je geregeld een HVAC installateur laat kijken naar je verwarming, verklein je eveneens het gevaar van ongelukken. Ook de beveiliging van je centrale verwarming moet immers regelmatig worden gecontroleerd. De kans op onnodige slijtage en risico’s kun je dus met een periodieke onderhoudsbeurt flink verminderen.

Energie en geld besparen

Wie het niet nodig vindt om de CV installatie af en toe te laten controleren en het zonde van het geldt vindt, komt bedrogen uit. Met het onderhoud van een CV installateur wordt de centrale verwarming optimaal afgesteld en bespaar je behoorlijk wat op je energierekening. Op den duur levert een regelmatige onderhoudsbeurt dus alleen maar geld op: je CV ketel gaat langer mee, je energierekening gaat omlaag en storingen worden voorkomen. Bovendien ben je ook nog eens milieuvriendelijker bezig. Daarbij komt dat verzekeringsmaatschappijen steeds vaker de voorwaarde stellen dat er minimaal eenmaal jaarlijks onderhoud wordt gepleegd aan de centrale verwarming.

Waaruit bestaat het onderhoud?

Waaruit bestaat het onderhoud van de centrale verwarming door een CV installateur dan precies uit? Dat verschilt natuurlijk per installatiebedrijf, dus informeer altijd goed naar de voorwaarden. In het algemeen kun je denken aan de volgende werkzaamheden:

– reiniging van de CV ketel en branders en eventueel afstellen op de beste belasting
– controle op de werking van de CV ketel
– controle van de thermostaat in de kamer
– controle van de rookgasafvoerleiding
– controle op gasdichtheid van de gasinstallatie

Ook de kosten van CV installateurs lopen uiteraard uiteen, maar als je een contract wilt afsluiten van één onderhoudsbeurt per jaar voor je CV-, VR- of HR ketel moet je denken aan ongeveer 65 euro aan abonnementskosten.