Innovatie in de bouwsector zorgt voor gestructureerd bouwproces

De bouwsector bestaat al sinds wij mensen bestaan, bouwen is altijd bij ons geweest. Echter is het hele bouwproces meegegroeid met de mens. De wereldbevolking wordt steeds groter en zo is de bouwsector erg levendig. Neem bijvoorbeeld Dubai, een stad die vanuit niets binnen enkele jaren wordt gebouwd, dit vraagt om innovaties. Bij het groot schalen van bouwprojecten en de hoeveelheid daarvan is het belangrijk dat bedrijven gaan digitaliseren. Als bedrijven de manier van werken niet aanpast, zullen er op termijn problemen tevoorschijn komen.

 

Hoe digitaliseren bedrijven in de bouw?

Directeurs van bouwbedrijven en middelgrote aannemers moeten een diepe sprong maken in de ICT-sector. Naast ondernemen in de bouw is het nu taak om in de wereld van software en mogelijkheden te duiken. Zo maakt met gebruik van calculatie software, risicoberekening, oplevering en meer. Voor een aantal bedrijven kunnen dit grote stappen zijn in vergelijking met het ‘oude’ werkproces, maar op termijn zullen ze de voordelen hiervan ondervinden. Een gestructureerd bouwproces zal met een juiste aanpak zijn plaats vinden en verspillingen kunnen worden uitgeroeid. Dit is ook belangrijk om de concurrent een stap voor te zijn, je moet mee met de rest anders is er over een aantal jaar geen bestaansrecht meer voor een aannemer.

 

Innovatieve software

Heeft een bedrijf zijn ogen laten vallen op innovatieve software, dan zal het opstart proces nog een aantal weken tot maanden in beslag nemen. Werknemers die al jaren op een bepaalde manier werken, moeten deze werkwijze aanpassen. Softwareontwikkeling voor de bouw neemt snel zijn intreden en bedrijven zijn dit aan het implementeren in een snel tempo. Als bouwbedrijf moet je opletten over de keuze die je maakt betreft software. Deze keuze moet niet snel gemaakt worden, aangezien het de bedoeling is dat de software voor minimaal 10 jaar met een bedrijf meedraait. Het overschakelen naar andere software kost veel tijd, geld en moeite. Zorg er daarom voor dat software je niet meer gaat kosten dan nodig is en kies voor een innovatief softwarebedrijf met een duidelijke lang termijnvisie.

 

Big Data

Big data kan een grote rol spleen voor bijvoorbeeld de projectleiders. De projectleiders hebben anno 2017 veel meer mogelijkheden en data om in te zien. Opleversoftware levert bijvoorbeeld een rapport aan waar automatisch data gegenereerd wordt waarop ingespeeld kan worden.

 

Kwaliteitsborging in de bouw

Een nieuw onderwerp wat erg actueel en veel besproken is, is kwaliteitsboring. Door macro-economische factoren van de overheid gaat er een nieuwe wet voor de bouw aankomen. Dit wetvoorstel is er nog niet definitief doorheen, maar is wel erg concreet. Bedrijven maken zich dan ook klaar voor deze wet en nemen nu al de nodige voorbereidingen. De overheid geeft aan dat er een betere kwaliteitscontrole moet komen door de toenemende complexiteit in de bouwsector. Kwaliteitsborging wet in de bouw applicaties zijn ook hard bezig zich klaar te stomen voor deze nieuwe wet, het is nu aan de bedrijven om een juiste keuze te maken voor het werkproces en de bedrijfsstructuur.