Verwarming voor iedere ruimte via een warmtepomp

Een warmtepomp is een mooie en duurzame manier van verwarmen. Of het nu gaat om het verwarmen van een ruimte of om het verwarmen van water. In beide gevallen kan een warmtepomp de uitkomst zijn. De warmte wordt gehaald uit de grond, uit de buitenlucht of uit water. Door de verschillende mogelijkheden van opwekken zijn en er ook veel verschillen types warmtepompen, er is er dus altijd wel één geschikt voor iedere woning of bedrijfspand. De prijs kan ook per type verschillen, een warmtepomp is dan ook echt een investering. Natuurlijk is het dan een prettig idee om erbij stil te staan wat de levensduur van een warmtepomp is na installatie.

Levensduur warmtepomp

De exacte levensduur van een warmtepomp is natuurlijk moeilijk te zeggen. Dit hangt af van het gebruik en onderhoud. Bovendien zijn warmtepompen nog niet heel lang in grote getalen in particulieren woningen geïnstalleerd. Bij normaal gebruik is de levensduur van een warmtepomp na installatie ongeveer 15 tot 20 jaar. Er zijn echter genoeg warmtepompen waarvan het 25 jaar geleden is dat deze zijn geïnstalleerd en nog steeds goed meedraaien.

Warmtepomp in een particuliere woning

Woonhuizen zijn erg veranderd in de loop der jaren. Pas tijdens de oliecrisis werd er kritisch gekeken naar de mogelijkheden om huizen op een zodanige manier te bouwen waardoor het stoken en verwarming minder noodzakelijk werd. Er zijn veel verschillende warmtepompen en niet iedere warmtepomp is voor iedere woning geschikt. Een warmtepomp kan, zonder bij te verwarmen, een gehele woning verwarmen, maar dit dient dan wel in een goed geïsoleerde woning te zijn. Vooraf goed advies inwinnen over de verschillende warmtepompen en het type en welk systeem het beste in de woning past is van essentieel belang om het maximale uit de warmtepomp te halen. Op die manier behaal je ook de langste levensduur uit de warmtepomp na installatie. Nodig verschillende installateurs en aanbieders van warmtepompen uit en stel gerichte vragen over de mogelijkheden, types en systemen van de warmtepompen. Uiteindelijk zal het de investering dan meer dan waard zijn.

Andere opties

Ook kan je bijvoorbeeld kijken naar smart heating mogelijkheden zoals een slimme thermostaat of slimme radiatorknoppen. De klimaatbeheersing mogelijkheden van het merk Tado zijn aanzienlijk.