Wat kan een huizenopkoper voor jou betekenen?

deal sluiten

Je wilt je huis verkopen, maar ook jij weet dat het in deze tijd van corona eigenlijk erg moeilijk is je huis te verkopen. Toch kun je er wel voor kiezen en moet je misschien erg lang wachten tot je huis eindelijk verkocht is, maar tegenwoordig heb je ook de optie om je huis te verkopen aan een huizenopkoper. Maar wat zijn de voor- en nadelen en moet je dit wel doen? In dit artikel lees je waarom wel of juist waarom niet.

Voordelen huis verkopen zonder makelaar

Geen kosten:

Als je een makelaar inhuurt zal deze een vergoeding voor zijn werk vragen, dit kan erg oplopen in de kosten maar er zitten ook veel voordelen aan. Enkele van de kosten is een courtage, dit is een aantal % van de aankoopprijs of een vast bedrag. Hierover kan ook onderhandeld worden. Maar deze kosten heb je dus al niet als je geen makelaar inschakelt.

Flexibel: 

Mede door het niet gebruikmaken van een makelaar, hoef je dus ook geen rekening te houden met zijn/haar agenda. Dit houdt dus in dat jij op jouw eigen tijd dingen kunt regelen voor je huis en ook op je eigen tijd bezichtigingen kunt plannen en houden.

Nadelen huis verkopen zonder makelaar

Zelf op zoek:

Als jij geen makelaar inhuurt zul je zelf opzoek gaan naar een passende en gewenste woning. Vaak heeft een makelaar al een rijtje met huizen waarvan hij exact de status en de kenmerken weet, dus ook sneller voor jou passende huizen kan vinden. Hier zul je dus echt zelf voor op zoek moeten gaan. In een krappe woningmarkt kan het netwerk van een makelaar heel goed van pas komen.

Onderhandelen:

Als jij geen makelaar inhuurt en jij je huis wilt verkopen zul je zelf over de prijs in onderhandeling moeten gaan. Je huis verkopen zonder makelaar brengt dus best wat risico met zich mee.

Meekijken bezichtiging

Een makelaar kent vaak de mankementen van een huis uit het betreffende bouwjaar. Als je dan zelf een huis gaat kopen is er niemand die meekijkt of je adviseert. Je moet dus puur afgaan op je eigen verstand.

Juridische kennis:

Het kopen en verkopen van een huis betreft veel juridisch regel- en denkwerk. Het is de baan van een makelaar om dit in goede banen te begeleiden en te zorgen dat dit juist gebeurt. Heb je dus geen makelaar zal je hier zelf achteraan moeten gaan.

 

Mocht je je huis onverwachts toch niet kwijtraken hetzij met of zonder makelaar? Dan is er altijd nog de mogelijkheid voor een huisopkoper. Dit is iemand die je kan vragen om jouw huis te kopen voor een mooie prijs. Hij berekent de huisprijs en legt jou een bod voor. Dit kan je accepteren of niet.

Zo zie je dat je ondanks de crisis altijd wel ergens je huis kwijt kunt. Maak gebruik van de tips en verkoop je huis!